FESTETICS NAPOK

Az iskola hagyományainak megfelelően idén megrendezésre került iskolánkban a Festetics napok rendezvénysorozat.
A rendezvény megható eseményeként koszorúzással tisztelgünk intézményünk névadója gróf. Festetics Pál emléke előtt. Az aulánkban elhelyezett márványtábla koszorúzása az idén sem maradhatott el.
A tanulók húsvéti kézműves foglakozásokon vehettek részt az iskolában ill. bekapcsolódtak a községi könyvtár által szervezett programokba.
Kerékpáros ügyességi versenyen mérték össze tudásukat a biztonságos kerékpározást segítő feladatok megoldásával. A mai kor technikai kihívásainak erősítéséra robotika foglalkozáson különböző játékosnak tűnő, de komoly ismereteket igénylő programozott játékokat készítettek.
Az alsósok a „Húsvét projekt” keretében ismerhették meg az ünnepkörrel kapcsolatos történelmi eseményeket és népi hagyományokat. Másnap szépíró, és nyelvtan-helyesírási vetélkedőn vehettek részt.
Az iskola esélyegyenlőségi programja keretében vakok és gyengénlátók mindennapi életét segítő lehetőségeket ismerhettek meg és próbálhattak ki : vakvezető kutya, fehér bot használata, csörgőlabda mérkőzés, Braille írás.
Kutyaterápiás foglakozás keretében kipróbálhatták, hogy hogyan tud egy kutyus segíteni a tanulásban. Feladatokat kellett a gyerekeknek megoldaniuk (pl. szófajok csoportosítása, számok növekvő sorba rendezése), melyet a feladat elvégzése után a kutya „trükkel” jutalmazott (pl. ül, fekszik, pacsi, forog, alagútban kúszik, akadályt ugrik) így motiválva a gyerekeket a további feladatok elvégzésére.
A programsorozat egyik legnagyobb eseményeként a „Szurkolók az állatkínzás ellen” című interaktív előadásán vettek részt. Megismerhették a felelős kutyatartás feltételeit. Az állatok táplálkozásával, viselkedésével, mozgásával kapcsolatban kaptak olyan ismereteket, amit a mindennapokban is hasznosítani tudnak. Külön részben mutatták be, hogy mit kell tenni egy esetleges kutyatámadás esetén. Felhívták a gyerekek figyelmét az állatkínzás észlelése esetén kapcsolatos feladatokra is. A tanulók több mint 100kg kutyatáppal köszönték meg az előadást tartó szervezet munkáját és tevékenységét.
Nem maradhattak el a játékos feladatok sem. Az „1 perc és nyersz” című vetélkedő mintájára különböző vidám és szórakoztató ügyességi feladatokban próbálhatták ki magukat a gyerekek.
Külön szeretnénk köszönetet mondani a tantestület és DÖK szervezési munkájának és a lebonyolításban való aktív részvételért.